Comunicat compareixença de Daniel Raventós i Antoni Barbara a la Comissió parlamentaria de 8 de juliol

El dimarts 8 de juliol a partir de les 16:15 hores ha tingut lloc les compareixences dels Srs Daniel Raventós i Antoni Barbarà davant la Comissió parlamentària que tramita la proposició de llei "Renda Garantida de Ciutadania".

Destaquem de les seves exposicions i respostes

Daniel Raventós Pañella, professor d'Universitat i membre de la Xarxa de la Renda Bàsica i autor de diversos llibres i treballs:

"La pobresa no és només una qüestió de desigualtat en la riquesa, és una qüestió de llibertat".

"Aquesta ILP intenta oferir una resposta immediata per garantir l'existència material de tota la població catalana".

"No existeix política econòmica neutra, o afavoreix uns sectors socials o a altres. La ILP pretendre beneficiar la majoria de la població no rica ".

"Mercat lliure? Només existeix en els llibres d'economia. La realitat està constituïda per mercats regulats políticament. El socialment interessant és delimitar en benefici de qui ".

"Crítiques grolleres a la ILP que anem a mantenir ganduls, reduirem la iniciativa d'innovació ... quan s'ha estat ajudant els banquers de forma generosa. Uns banquers que en opinió d'economistes molt seriosos haurien d'estar a la presó ".

"Quan 2.170 persones del món disposaven el 2013 de 6'5 bilions de dòlars, l'amenaça a la llibertat de la immensa majoria està amenaçada".

Antoni Barbarà Molina, metge i membre de “DEMPEUS per la salut pública”:

-       La pobresa és molt dolenta per la salut. Per contra la Renda Garantida Ciutadana (RGC) és objectivament bona per la salut.

-       Hem respost de forma immediata a la crida a comparèixer al Parlament perquè som davant una necessitat social urgent en temps d’emergència social. Cal agilitzar tràmits. Vist com es pot canviar un rei en dues setmanes, cal tramitar i aprovar aquesta ILP i fer-ho bé, però a més fer-ho ràpidament. El patiment. La desesperança i la situació és quantitativament i qualitativa insostenible.

-       Els determinants socials son definidors de l’estat de salut d’una societat. Tenir treball, o no, salari, habitatge, pensió o renda suficient, medi saludable, cultura, entre d’altres, són els paràmetres fonamentals que generen salut o malaltia.

-       A Dempeus lluitem pel Sistema –nítidament- Públic de Salut, des de i per l’empoderament social, i al costat de les persones més febles o afeblides.

-       Si mesurem, com caldria en termes de Salut i benestar, la RGC és objectivament un instrument totalment positiu i necessari. Si mesurem en termes econòmics,  els recursos emprats per aquesta prestació són una veritable INVERSIÓ SOCIAL del tot rendible i que suposa un important estalvi posterior de despeses pal·liatives o correctores de patologies generades per la pobresa.

-       El finançament d’aquesta inversió és perfectament factible, segons demostren estudis rigorosos, tan sols amb canvis de fiscalitat progressiva, lluita contra els paradisos fiscals o economia submergida. A més simplifica i racionalitza les més de 50 formes de subsidis actuals quan no arriben al Indicador de Rendes de Suficiència, és a dir son notòriament insuficients.

-       No es tracta de millorar la dotació d’un Departament determinat de la Generalitat sinó d’una decisió POLÍTICA de prioritat de finançament del govern de les PERSONES, la JUSTÍCIA  i la DIGNITAT.

-       Abordar els problemes en salut i sanitat des del seu origen i en forma preventiva aporta molta més eficiència, resultats i contenció de despesa a curt mig i llarg termini. És intel·ligent, factible i rendible.   

-       Patologies en salut mental, salut laboral, nutrició, addiccions, exclusió social i marginació, malalties psicosomàtiques, morts prematures, precarietat, i tota una sèrie de patiments son directament provocats per la pobresa.

-       Els primers anys de vida d’un/a infant, quan la dependència del nucli familiar és màxima, i encara en la etapa prenatal i perinatal marcaran indefectiblement el seu posterior desenvolupament personal, físic, psíquic, cognitiu.

-       Queda palesa la coincidència bàsica sobre el Diagnòstic del problema i ara es tracta d’acordar i aplicar les mesures del tractament: la RGC. Les desigualtats  creixen a una velocitat letal i és necessari articular la resposta a tots nivells per supervivència, justícia i dignitat. La història ens assenyala i ens qüestiona. 

 

Després de les intervencions de les persones compareixents han pres la paraula per exposar les seves preguntes i consideracions els diputats/es dels diferents grups parlamentaris, per ERC el Sr Pere Bosch, pel PSC la Sra Eva Granados, pel PP Sr Rafael López, per ICV la Sra Laura Massana, per Ciutadans Sr Espejo i per CiU la Sra Anna Figueras.

 

Al final d'aquesta sessió els Srs Daniel Raventós i Antoni Barbarà han donat complida resposta a les consideracions dels Srs/es diputats/es.

 

Aquestes intervencions es podran veure properament  en http://www.canalparlament.cat/

 

Comissió Promotora ILP Renda Garantida de Ciutadania

 

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  tel 661390670

 

Joomla templates by a4joomla