MANIFEST DE SUPORT A LA INICIATIVA  LEGISLATIVA POPULAR PER LA RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA

RESCATEM  LES PERSONES

 

El nou model econòmic i social que s’està implantant des de fa quatre o cinc anys provoca unes bosses de pobresa i marginació impensables abans. Aquest model, imposat per la Unió Europea i el gran capital, ha trencat unilateralment el “pacte social” de l'anomenat estat de benestar, vigent des de finals de la II Guerra Mundial,  i porta a molta gent cap a un punt de pobresa de no retorn,  abocada a l’exclusió i a una situació personal d’indignitat, humiliació i sofriment. És el camí de milions de persones a Grècia, Xipre, Portugal i Espanya.

Segons l’Institut Català d’Estadística avui a Catalunya 2.200.000 persones, quasi el 30 % de la població, viu per sota del llindar de la pobresa. Una quarta part de la població activa està a l’atur. 225.000 famílies tenen tots els seus membres a l’atur i quasi 100.000 d’elles no tenen cap ingrés. 550.000 persones (el 65% del total d’aturats) no percep cap subsidi, i les previsions del Servei d’Ocupació de Catalunya és que aviat seran més del 70%. Quasi 300.000 nens i nenes, el 29% de la població infantil, viu per sota del llindar de la pobresa i a les escoles han començar a notar-se els efectes de la malnutrició. Mai havíem pensat poder arribar a una situació així.

L’atur entre els joves duplica la taxa d’atur del total de la població. L’aixopluc familiar que alguns poden tenir apaivaga en part les conseqüències de pobresa a les quals es veurien abocats, però suposa una sobrecàrrega per a les economies familiars que no pot durar, ofegades per  la reducció d’ingressos. S’ ha truncat també l’encara recent tendència a la incorporació de la dona al treball i s’ha tornat a fer evident la seva vulnerabilitat tant en relació al treball com pel que fa a les prestacions socials que percep.

A això cal sumar-hi altres aspectes com les retallades, les llistes d’espera, la privatització de serveis o la pèrdua de l’habitatge. Només pel que fa als desnonaments, per exemple, segons el Consell General del Poder Judicial durant el 2012 els jutjats van ordenar a Catalunya 25.422 processos de desnonament (72 per dia), mentre segueixen havent-t’hi 80.000 pisos buits.

Aquesta situació de profunda pobresa té una altra cara ben visible; l' increment de la desigualtat social; els rics cada vegada ho som més, i la pobresa afecta  cada dia que passa a més gent, que cada vegada és més pobra.

Davant aquesta catàstrofe humana i social la ILP per la Renda Garantida de Ciutadania pretén ser una mesura de protecció de la vulnerabilitat de les persones socialment més dèbils: tothom té dret a uns ingressos mínims per poder viure dignament.

Quan es parla de crisi normalment es parla de xifres o amb percentatges. Però darrera de cada una d’aquestes xifres hi ha una cara, son persones amb nom i cognoms, esperances frustrades algunes de les quals podem tenir molt a la vora. Es tracta d’un dolor profund i que afecta tots els sectors de la població, en primer lloc els que ja abans estaven en risc d’exclusió però també les noves formes de pobresa que afecta de manera indiscriminada a joves, avis, dones, adults sense feina, que dia a dia veuen com van perdent possibilitats de mantenir la seva dignitat. Es veuen obligats a afrontar sense medis una situació nova que s' els ha imposat sobtadament. Normalment és un sofriment amagat, pel sentiment de fracàs i humiliació que suposa, que es viu en la soledat d’un mateix o en la intimitat de la família.

Amb la ILP per la Renda garantida de Ciutadania  es vol fer visible aquesta situació, desculpabilitzant les víctimes i protegint-les. És doncs un projecte d’obligada solidaritat ciutadana. Però és també una proposta política. En les presents circumstàncies és una denúncia a aquelles administracions i autoritats , que en lloc de protegir els ciutadans, i especialment als més vulnerables, han decidit rescatar la banca, els banquers i les seves estafes, abans que les víctimes, les persones estafades. 

L’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, vigent des de l' any 2006,  estableix: “Les persones o famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna”. Malgrat  l' Estatut d' Autonomia de Catalunya reconeix el dret a una Renda Garantida de Ciutadania, el fet que el Parlament de Catalunya, després de més de 6 anys, no ho hagi regulat legalment,   ha fet necessària la Iniciativa Legislativa Popular, que vol fer efectiu el compliment de l' Estatut.

 

El dret de cada ciutadà i ciutadana, en allò que els és fonamental per la vida, no pot dependre de qüestions administratives, que hi hagi o no consignació o disponibilitat pressupostària. És tracta del dret individual a una vida digna, anterior a qualsevol altre dret. En conseqüència, per les autoritats és una obligació prèvia a qualsevol altre obligació.

 

Per això, donem suport a la Iniciativa Legislativa Popular per regular la Renda Garantida de Ciutadania. La dignitat col·lectiva d’una societat no es mesura per les possibilitats que tenen els sectors econòmicament més benestants, sinó pel respecte i l’estima amb la que són tractats els sectors més castigats.

 

 

Albareda, Joaquim

Historiador

Álvarez Andrés,  Elena

Vicepresidenta de Dempeus

Aragonés Chicharro, Vida

Advocat Laboralista. Professor de la UAB

Arcarons , Jordi

Catedràtic d’Economia Aplicada de la UB

Asens, Jaume

Advocat

Badia Cardús, Xavier

Professor

Barberà, Toni

Metge

Berenguer Alarcon, Josep Manuel

Orquestra del Caos

Berraondo, Txiqui

Direcció actoral

Bonal, Xavier

Professor de Sociologia de la UAB

Borja, Jordi

Geògraf urbanista,

Botella, Joan

Catedràtic de Ciències Polítiques

Botey, Jaume

Professor d’Universitat

Cañadell, Rosa

Llicenciada en Psicologia

Candel Sanmartin, Miguel.

Professor de la UB

Carranza , Maite

Escriptora i guionista

Castells Oliveres, Xavier

Metge

Celma Melero, Anna

Periodista

Cirbiant, Aritz

Productor

Claramunt, Mercè

Advocada

Clavell, Dolors

Advocada

Colom, Agustí

Economista

Comas d’Argemir, Dolors

Catedràtica Antropologia Social URV

Corredor-Matheos ,José

Crític d'art i editor

De Rosselló, Mireia

Advocada

Essomba, Miquel Àngel

Pedagog

Feixa, Carles

Catedràtic d’Antropologia Social UdL

Ferrer Llop, Josep

Professor i ex-rector de la UPC

Fontana, Josep

Historiador

Franquesa, Ramon

Professor d’universitat

Funes, Jaume

Sociòleg

Galdón, Gemma

Professora UB

Garcia Biel, Manel

Sociòleg i sindicalista

Gonzalez, Itziar

Urbanista

Guiu, Jordi

Professor de Sociologia UPF

Hernaez, Enric

Músic - cantautor

Hernandez i Núñez Pietat

Gestora cultural

Jimenez Villarejo, Carlos

Fiscal jubilat

Lienas, Gemma

Escriptora

Llistar, David

Físic i membre l’ODG

Llopis, Francesca

Artista Visual

Lopez Llaví, Josep M

Periodista

Lopez Lopez, Júlia

Catedràtica de Dret del Treball UPF

Lopez Provencio

Advocat-enginyer

Marqués Atés, Amador

Periodista

Martí Valls, Josep

Metge

Menéndez i Pablo, F. Xavier

Gestor Patrimoni Cultural

Muixí, Zaida

Arquitecta

Niubó, Ester

Politòloga

Oliveres, Arcadi

Economista

Pallarés, Francesc

Professor  UPF

Pastor, Alberto

Professor Dret del Treball

Peña, Vicki

Actriu

Porta Ribalta, Jordi

Filòsof

Porté, Miriam

Productora de Cinema

Pradas Camps,  Rafael

Periodista

Raventós, Daniel

Prof. titular de la Fac.d'Economia i Empresa de la UB

Riera, Miquel

Director “Viejo Topo”

Ripoll, Ricard

Professor de Literatura de la UAB, escritor

Rivera Moral, Manuel

Editor

Roig Montagut, Enric

Arquitecte

Ros, Mireia

Cineasta

Sánchez Tabarés, Ramon

Catedràtic Estructura Econòmica Mundial UB

Sans, Rosa

Directora de la Fundació Cipriano Garcia

Sempere Carreras Joaquim

Professor de Sociologia UB

Subirats, Marina

Catedràtica Emèrita Sociologia UAB

Tebar, Javier

Historiador

Valles, Josep M.

Catedràtic de Ciències Polítiques

Vintró, Eulalia

Professora d’Universitat

Ysas, Pere

Historiador

 

 

Joomla templates by a4joomla