Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania   20/02/2019

ACTA N º 134

 

Assisteixen a la reunió:Patrizia Manzo, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano, Xan Da Torre i Najat Yedri.Justifiquen absència: Josep Busquets, Erika Fabregat, Miquel Ibarz, Enrique Elejalde, Ramón Franquesa, Enrique García, Sixte Gargante, Juan Ramón Martín, Laura Marino, Mª Carmen Montserrat, Joan Miquel Ortiz, Valentín Redondo, Pepe Rodado i Juanjo Salbia.

 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informació resolució denegatòria sol·licitud informació pública i proposta.

2.- Registre de les al·legacions de la Comissió Promotora a l'esborrany de reglament de la llei RGC. Noves al·legacions d'altres entitats.

3.- Declaracions del Síndic de Greuges de Catalunya

4.- Informació nova moció aprovada en ajuntament de Vilafranca del Penedès.

5.- Preparació concentració 7 de març i propostes

6.- Propostes de compromisos de solidaritat

 

1.- Informació resolució denegatòria sol·licitud informació pública i proposta.

Amb data de 15 de febrer es va rebre la resolució denegatòria del Departament de Treball a la sol·licitud d'informació pública registrada per la Comissió Promotora el 15 de gener 2019. En aquesta resolució es considera abusiva la sol·licitud d'informació presentada, i en els fonaments de dret es posa en qüestió la bona fe de la sol·licitud, entre altres consideracions.

Es valora la trajectòria de les sol·licituds d'informació pública presentades i les respostes obtingudes del Departament de Treball, particularment la que es va registrar el 31 d'agost de 2018, i que a hores d'ara es troba en procés de resolució al GAIP després d'haver presentat la corresponent reclamació.

Es descriuen les diverses manipulacions informatives sobre les dades de la implementació de la llei RGC, i la necessitat d'obtenir una informació clara i suficient per a poder avaluar correctament la implementació de la llei. La sol·licitud registrada el passat 15 de gener preguntava sobre dades que permetin una avaluació més fonamentada d'aquesta implementació.

La resolució denegatòria només es pot entendre com una expressió reiterada d'opacitat pel Departament de Treball en la implementació de la llei RGC.

Com a resposta, en el terreny legal, a la resolució denegatòria es consideren els procediments legals de recurs potestatiu o reclamació al GAIP. Es proposa consultar a l'advocat Marc Vilar sobre el procediment legal que s'ha d'emprendre, i posar-lo en marxa tenint en compte el termini legal.

 

2.- Registre de les al·legacions de la Comissió Promotora a l'esborrany de reglament de la llei RGC. Noves al·legacions d'altres entitats.

S'informa del registre legal el 11 de febrer 2019 de les al·legacions presentades per la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania a l'esborrany de reglament de la llei RGC.

En compliment de l'acord de la reunió anterior, tant el document d'al·legacions, com el de valoració, ha estat distribuït àmpliament entre els membres de la Comissió Promotora, de les entitats socials i cíviques que col·laboren, grups parlamentaris i mitjans de comunicació.

Amb posterioritat hem tingut coneixement i facilitat la seva distribució, de les al·legacions presentades per la Federació de Municipis de Catalunya (registrades el 13 de febrer al 2019), i per Podem.

 

3.- Declaracions del Síndic de Greuges de Catalunya

Es valora positivament les declaracions del Síndic de Greuges de Catalunya del passat 11 de febrer sobre les 600 queixes rebudes de sol·licitants de la Renda Garantida de Ciutadania, lamentant la deficient gestió de l'administració i criticant l'excessiva burocràcia. Veure links:

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190211/sindic-tercer-sector-acusan-govern-poner-trabas-renta-garantizada-7298406

https://www.social.cat/noticia/9636/les-politiques-socials-centren-una-de-cada-tres-queixes-al-sindic-de-greuges

Es proposa acumular les diverses reclamacions i al·legacions en curs, al costat de les signatures recollides, per fer una pròxima entrega al Síndic de Greuges.

 

4.- Informació nova moció aprovada en ajuntament de Vilafranca del Penedès.

S'informa de l'aprovació el 19 de febrer de 2019 d'una nova moció de suport al ple compliment de la llei de la RGC per l'ajuntament de Vilafranca del Penedès.

S'expressa el reconeixement a aquest ajuntament, i es queda a l'espera d'obtenir el document final aprovat.

 

5.- Preparació concentració 7 de març i propostes

Es fa una ronda de propostes sobre l'organització de la concentració prevista per al dijous 7 de març a les 11 hores, davant del Departament de Treball en carrer Sepúlveda nº148 / cantonada amb Villarroel.

Es sol·liciten lemes per als cartells a portar a la concentració, els quals acabaran de concretar-se en la propera reunió. S'informa que es procedirà a presentar la comunicació al departament d'interior.

S'exposa una proposta de mobilització més contundent en el mitjà termini, que es debatrà a la propera reunió.

 

6.-Propostes de compromisos de solidaritat

S'informa de les iniciatives de diverses campanyes i mobilitzacions que susciten un ampli consens, i que es proposa que la Comissió Promotora de la RGC manifesti el seu suport a:

- Condonació del deute de pobresa energètica. Concentració a Pl. Sant Jaume, a les 19:30 hores el 20 de febrer, convocada per l'Aliança contra la pobresa energètica.

- Campanya per una gestió de l'aigua pública i democràtica. Participació en l'assemblea general convocada el 22 de febrer, a les 18:30 hores al Centre cívic Cotxeres de Sants.

- Mobilització de les dones del 8 de març

 

ACORDS

- Presentar la corresponent iniciativa legal, després de l'oportuna consulta jurídica, en resposta a la resolució denegatòria a la sol·licitud d'informació pública registrada el 15 de gener el 2019.

- Acumular nova documentació per a fer entrega al Síndic de Greuges de Catalunya.

- Preparar la concentració convocada per al dijous 7 de març a les 11 hores davant de Departament de Treball (Sepúlveda 148, cantonada amb Villarroel).

- Donar suport a les campanyes i mobilitzacions propostes

 

Propera reunió de la Comissió Promotora dimecres 27Josep Busquets, Erika Fabregat, Miquel Ibarz, Enrique Elejalde, Ramón Franquesa, Enrique García, Sixte Gargante, Juan Ramón Martín, Laura Marino, Mª Carmen Montserrat, Joan Miquel Ortiz, Valentín Redondo, Pepe Rodado i Juanjo Salbia.

 de febrer 2019 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)

 

Barcelona, 21 febrer 2019

Redacta Acta: Diosdado Toledano

#catsensepobresa Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla