Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía   20/03/2019

ACTA N º 137

 

Assisteixen a la reunió:Patrizia Manzo, Miquel Ibarz,Laura Marino, Manuel Ortiz, Juanjo Salbia, Diosdado Toledano i Najat Yedri. Justifiquen absència: Josep Busquets, Erika Fabregat, Sandra Filippella, Ramón Franquesa, Enrique García, Sixte Gargante, Juan Ramón Martín, Mª Carmen Montserrat, Joan Miquel Ortiz, Valentín Redondo, Pepe Rodado i Xan Da Torre.

 

Proposta d'Ordre del dia:

 

1.- Valoració sessió de la Comissió Treball Social, Afers socials i famílies del Parlament de Catalunya, reunida el 13 de març 2019. Propostes.

2.- Informació situació reclamacions i compliment resolucions GAIP

3.- Qüestió sobre els complements de les pensions no contributives

4.- Punts d'assessorament i mediació assumpte transparència amb el GAIP

5.- Presentació moció ajuntament Barcelona

6.- Convocatòria Assemblea general i propostes noves accions

7.- Diversos

 

1.- Valoració sessió de la Comissió Treball Social, Afers socials i famílies del Parlament de Catalunya reunida el 13 de març 2019. Propostes.

 

El desenvolupament de la Comissió parlamentària de Treball Social, Afers socials i famílies va posar en evidència la pèrdua de credibilitat del conseller Chakir el Homrani i el director general d'Economia social sobre la seva gestió de la Renda Garantida de Ciutadania. Excepte la representant parlamentaria d'ERC que va justificar la gestió d'una conselleria sota responsabilitat del seu partit, la resta de grups parlamentaris van despullar la mala gestió, l'opacitat en la informació pública i van exigir el compliment de la moció aprovada el 22 de novembre per al Parlament que obliga el Departament de Treball a revisar totes les sol·licituds rebutjades fins a la data. Fins i tot la representant de JuntsxCat va prendre distàncies davant la gestió de Chakir el Homrani i va fer seves les crítiques del Síndic de Greuges de Catalunya.

Algunes de les informacions, valoracions i propostes del Document d'observacions a l'Informe sobre aplicació i efectivitat de la llei RGC, elaborat per la Comissió Promotora RGC, i registrat el passat 8 de març, van ser recollides i plantejades pels grups parlamentaris.

La manca de resposta del conseller a gran part de les exigències i aclariments plantejades pels grups parlamentaris, i les inconsistències o manipulacions de dades en les que va respondre, confirmen les advertències i denúncies que la Comissió Promotora de la RGC realitza des de fa temps.

Després de les valoracions, es proposa reprendre els contactes amb els grups parlamentaris per valorar altres iniciatives i mesures, entre elles la posada en marxa d'una comissió d'investigació parlamentària i l'impuls a una auditoria independent. També es proposa continuar la difusió del desenvolupament de la Comissió parlamentària a través de l'enllaç del Canal Parlament:

https://www.parlament.cat/web/canal-parlament/sequencia/videos/index.html?p_cp1=8342005&p_cp3=8342467

2.- Informació situació reclamacions i compliment resolucions GAIP

S'informa de la notificació d'admissió a tràmit, amb el número 129/2019, de la segona reclamació a la Comissió de garantia del dret a l'accés a la informació pública (GAIP) registrada el passat 8 de març, davant la resolució denegatòria del Departament de Treball, Afers socials i famílies notificada el passat 15 de febrer, a la sol·licitud d'informació pública registrada el 15 de gener de 2019.

S'informa que s'està a l'espera del compliment de la resolució 114/2019 (28 de febrer al 2019) de l'GAIP que obliga el Departament de Treball, Afers socials i famílies a donar complerta resposta en un termini de 20 dies des de la comunicació de la resolució a la sol·licitud d'informació pública registrada el 31 d'agost 2018.

En funció de la resposta del Departament de Treball, es valorarà que altres iniciatives o gestions realitzar.

 

3.- Qüestió sobre els complements de les pensions no contributives

S'informa de la recepció a través de la llista de distribució de la RGC d'una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya on es denuncia que l'any 2018 els perceptors d'una pensió contributiva de jubilació i invalidesa van rebre de manera indeguda ingressos inferiors als que estableix la llei de la RGC. En aquesta carta es demana a la Comissió Promotora de la RGC que es faci ressò d'aquesta queixa.

Després d'una ronda de valoracions es proposa connectar amb la persona que ha presentat la queixa al Síndic de Greuges per estudiar la denúncia, i en cas de confirmar-se, adoptar les mesures i iniciatives oportunes

 

4.- Punts d'assessorament i mediació assumpte transparència amb el GAIP

Punts d'assessorament

A Terrassa s'ha creat nou equip d'assessorament que continua els treballs de l'anterior en un nou local cedit per l'ajuntament.

A Manresa la Federació d'associacions de veïns deixa un local per a assessorament RGC. L'equip d'assessorament es troba en procés de constitució.

Des de Lleida un grup de persones voluntàries ens han escrit per informar que estan preparant un projecte per oferir assessorament, i ens demanen dades i documentació. Es proposa connectar amb aquest grup.

Mediació GAIP sol·licitud transparència realitzada per Juanjo

Juanjo informa sobre el contingut de la mediació, i les justificacions no fonamentades de la responsable del SOC, que es va sol·licitar constessin en acta.

D'aquesta informació destaca, la confirmació que alguns recursos contenciosos administratius la data de judici estaven pròximes, les persones demandants han percebut l'abonament de la prestació d'RGC. La responsable del SOC va admetre que s'havien comès errors i per això abonaven la prestació si enviar cap resolució.

Davant l'evidència que el Departament de Treball no vol que es produeixin sentències que posarien en qüestió la credibilitat de la seva gestió han optat per aquesta via.

Es proposa fer gestions amb les persones que han efectuat els recursos i han percebut la prestació, també el presentar com Comissió Promotora una nova sol·licitud d'informació sobre l'assumpte, i fer comunicació general per animar les persones que han presentat recursos d'alçada a què prossegueixin la via del Recurs d'Contenciós Administratiu pels seus evidents resultats positius.

 

5.- Presentació moció ajuntament Barcelona

Laura Marino informa que el proper divendres 29 de març es presentarà una moció de suport a la plena implementació de la RGC a l'ajuntament de Barcelona.

El contingut de la moció segueix les pautes de les mocions aprovades recentment en altres ajuntaments, incorporant dos nous punts. Després de la seva lectura, les persones participants de la Comissió Promotora donen el vistiplau.

Es formarà una delegació per assistir al ple, i es recolliran les dades per gestionar l'entrada a l'ajuntament. Es queda a l'espera de conèixer l'hora aproximada de la seva presentació al Ple.

 

6.- Convocatòria Assemblea general i propostes noves accions

Amb l'objectiu d'informar, debatre i adoptar noves iniciatives de mobilització en defensa de la Renda Garantida de Ciutadania es proposa convocar una Assemblea General després de Setmana Santa. Es proposen com a dates possibles el 24 i 25 d'abril, o bé, el 2 o 3 de maig. Es gestionarà la reserva de local per a l'Assemblea.

L'acció agendada al mes d'abril s'ajorna al mes de maig, pendent major concreció en la propera Assemblea General. Sobre el format de la propera acció, es consideren diverses opcions i modalitats, en la mesura dels compromisos de suport i solidaritat que s'obtinguin en les pròximes setmanes.

 

7.- Diversos

S'informa de la edició d'un llibre que recull un acte convocat per ATTAC-Acordem, on es recullen les diverses intervencions de moviments socials, entre les quals el tema de la Renda Garantida de Ciutadania exposat per un representant de la Comissió Promotora. Es proposa col·laborar econòmicament en la part corresponent.

 

ACORDS

- Fer una nova ronda amb els grups parlamentaris per explorar possibles iniciatives després de la reunió de la Comissió parlamentària de Treball, Afers socials i famílies.

- Posar-se en contacte amb persona que va presentar denúncia davant el Síndic de Greuges de Catalunya sobre l'abonament incorrecte dels complements a pensions no contributives.

- Realitzar sol·licitud informació pública com a Comissió Promotora sobre els recursos al contenciós administratiu i situació.

- Prosseguir la construcció dels punts d'assessorament i connectar amb grup voluntari de Lleida.

- Realitzar gestions per a entrada delegació al ple de l'ajuntament de 29 de març.

- Convocar Assemblea General un cop s'hagi reservat local en alguna de les dates previstes.

 

Propera reunió dimecres 3 abril 2019 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)

 

Barcelona, 22 març 2019

 

Redacta Acta: Diosdado Toledano

#catsensepobresa Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Joomla templates by a4joomla