Ahir dijous 15 de setembre, a les 13 hores, al Parlament de Catalunya, va tenir lloc una reunió entre grups parlamentaris i una delegació de la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania per tractar del contingut de la carta registrada el passat 21 de juliol, en especial de la urgent actualització de l'IRSC (s'adjunta amb el comunicat).

Hi van participar el diputat Sr. Bartomeu Compte, pel PSC-Units per Avançar el diputat Sr. Raúl Moreno, per En Comú Podem la diputada Sra. Jessica González i per Junts per Catalunya el diputat Sr. David Saldoni.

Per la representació de la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) es van exposar les raons per exigir la urgent actualització de l'IRSC, indicador que serveix per quantificar la prestació de la RGC i estableix el requisit del llindar d'ingressos per accedir a aquesta prestació, assenyalant que: l'IRSC es troba congelat des de l'1 de gener de 2010 fins a l'actualitat i que en aquest període l'IPC acumulat a Catalunya fins a l'agost de 2022 assoleix el 30,1%; que des de la data d'implementació de la prestació RGC el 15 de setembre de 2017 fins a l'actualitat l'IPC acumulat assoleix el 15%; que la devaluació del poder adquisitiu de la prestació de la RGC empitjora notablement les condicions de vida dels seus beneficiaris; que la congelació de l'IRSC exclou de l'accés a aquesta prestació un sector de les persones amb pobresa severa; que la congelació de l'IRSC és un dels factors que expliquen el notable increment de la pobresa severa a Catalunya el 2021, etc.

A continuació, els representants dels grups parlamentaris van prendre la paraula i van reconèixer els greus efectes de no actualitzar l'IRSC, comprometent-se a promoure en els seus respectius grups les iniciatives per actualitzar l'IRSC a través del procés d'elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, i també de la tramitació de les propostes de modificació de la llei RGC. El proper 27 de setembre tindrà lloc una sessió parlamentària per debatre la situació política, i que el tema de l'actualització de l'IRSC s'abordarà.

Finalment, la representació de la Comissió Promotora RGC va demanar que en l' immediat l' IRSC s' actualitzi prenent com a referència l' increment del 15% de la quantia de l' IMV aplicat pel govern d' Espanya davant la gravetat de l' augment del cost de la vida, i una curta transició fins a la completa actualització de l' IRSC. També van anunciar que efectuarien un seguiment dels compromisos expressats en la reunió.

Barcelona, 16 setembre 2022

Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania

Joomla templates by a4joomla