COMUNICAT

El dilluns 24 d'octubre una delegació de la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) es va reunir amb la directora de drets socials Sra. Aida Rodríguez i el seu equip tècnic en representació de la Síndica de Greuges de Catalunya.

 

En aquesta reunió, la representació de la Comissió Promotora RGC després d'informar de l'incompliment de la legislació en mantenir-se congelat l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) des de gener de 2010 fins a la data, i les seves greus conseqüències en desvaloritzar-se les prestacions vinculades a l'IRSC, com és el cas de la Renda Garantida de Ciutadania en més d'un 30% (IPC acumulat a Catalunya des de l'1 de gener de 2010 fins al setembre 2022), i excloure de l'accés a nombroses prestacions un ampli sector de les persones vulnerables que en cas d'actualitzar-se l'IRSC podrien beneficiar-se d'aquests ajuts i prestacions.

 

 

Es va fer constar el greu increment de l'exclusió social el 2021 a Catalunya. Segons l'informe FOESSA arriba al 29,1% de la seva població, encapçalant el rànquing del conjunt d'Espanya. També, l'increment de la població en situació de privació material severa a Catalunya, que segons IDESCAT s'ha incrementat del 6,2% el 2020 al 9% el 2021. Sens dubte, un dels factors que explica l'augment de la pobresa severa és la implementació restrictiva de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania i la congelació de l'IRSC.

 

 

També es va informar de l'incompliment de la disposició addicional 17 dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya el 2020 i el 2022 que autoritzen el govern de la Generalitat a incrementar l'IRSC en el mateix percentatge que augmenti l'IPREM a Espanya (5% el desembre del 2020 i 2,5% el 2022).

 

En relació, a la cobertura de la població sense llar a Catalunya amb la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania es va lliurar la resposta de la Direcció de Prestacions socials (annex a resolució de sentència de 29/09/2022) on es reconeix que només han rebut un total de 2.942 sol·licituds de persones sense llar des de 15 de setembre de 2017 fins a 31 d'agost de 2022, de les quals només 1.157 s'han aprovat i 1.730 s'han denegat. La qual cosa posa en evidència el desinterès del govern de la Generalitat per informar d'aquest dret social a la població sense llar de Catalunya (més de 25.000 persones segons informe d'ECAS) i la insensibilitat social que significa denegar prop el 58,8% d'aquestes sol·licituds.

 

Finalment, es va informar de les nombroses iniciatives, peticions, mocions parlamentàries aprovades per actualitzar l' IRSC, realitzades fins a la data, demanant a l' equip de la Sindica de Greuges de Catalunya la seva intervenció davant el brutal increment de l' exclusió social i la pobresa severa de Catalunya, i la seva correlació amb la congelació de l' IRSC i la implementació restrictiva de la llei RGC.

 

L'equip de la Síndica de Greuges de Catalunya va expressar la seva reiterada preocupació sobre la implementació de la RGC que es pot verificar en els informes anuals que han publicat. Així com la seva disposició a estudiar la informació lliurada i actuar en conseqüència.

 

Barcelona, 25 d' octubre 2022

 

Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania

 

http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/ EMAIL: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla