Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 02/03/2022

ACTA N º 195


 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Joan Llambrich, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano, Xan da Torre i Jordi Trujillo. Justifiquen absència: Encarna López, Enrique Elejalde, Enrique García, Enriqueta, Ramón Franquesa, Sixte Garganté, Farida Harrak, Miquel Ibarz, Laura Marino, Pablo Moschini, Juan Vicente i Dolors Vallejo.


 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Impacte IPC sobre la prestació RGC i urgència actualitzar Indicador Renda Suficiència Catalunya

2.- Previsió sentencia recurs al reglament de la llei RGC

3.- Rellançament punt assessorament presencial


 

1.- Impacte IPC sobre la prestació RGC i urgència actualitzar Indicador Renda Suficiència Catalunya

Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre l'increment d'índex de preus al consum (IPC) el febrer del 2022, la seva variació anual arriba al 7,4% (vegeu l'arxiu adjunt).

Això significa que l'indicador de renda de suficiència de Catalunya que roman congelat des de l'1 de gener del 2010 s'hauria d'actualitzar amb un increment proper al 30%.

La carta enviat als grups parlamentaris reclama l'actualització d'aquest indicador amb l'IPC de Catalunya acumulat des de l'1 de gener del 2010 al 31 de desembre del 2021 que puja al 22,7%. La nova dada d'inflació al gener-febrer de 2022 fa més necessària que mai aquesta actualització.

D'altra banda, es valoren les conseqüències de les sancions econòmiques aplicades pels països de la Unió Europea a Rússia amb motiu de la guerra amb Ucraïna, que poden tenir greus efectes sobre l'economia incrementant la inflació, la desocupació, la desigualtat i la pobresa. Colpejant com sempre els sectors més vulnerables, i beneficiant els especuladors.

Per totes aquestes consideracions es proposa redactar una carta breu als grups parlamentaris exigint-los una resposta positiva a l'anterior carta i recordant-los les obligacions davant d'aquesta situació d'emergència social, és a dir, actualitzar l'IRSC.


 

2.- Previsió sentencia recurs al reglament de la llei RGC

La sala contenciós administratiu secció tercera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va comunicar a Neus Riudavets Vila, representant de la part actora Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania en el recurs sobre el reglament de la llei de la RGC, la següent PROVIDÈNCIA que assenyala el 4 d'abril de 2022 com a data per a la votació i la decisió del Tribunal (s'adjunta providència).

En cas d'una sentència favorable al recurs presentat es proposa convocar una roda de premsa, es planteja concretar aquesta iniciativa a la propera reunió, així com les iniciatives d'acció per exigir l'actualització de l'IRSC.


 

3.- Rellançament punt assessorament presencial

Manuel Ortiz exposa les gestions realitzades amb la FAVB sobre la situació del punt d'orientació presencial als locals de la FAVB, que va ser suspès a causa de la pandèmia del Covid-19, i substituït per una atenció a través de l'email asesoriargc@gmail. com

Després de valorar la situació de l'evolució de la pandèmia i de confirmar-se un descens notable en les properes setmanes, es proposa rellançar el punt d'orientació presencial el dijous 5 de maig de 17 a 19 hores al local de FAVB.

Es proposa fer gestions per assegurar l'equip d'assessorament. També es proposa fer un taller de formació per als companys que han expressat la seva disposició de col·laborar en l'assessorament. Per concretar aquestes tasques es proposa parlar amb Enrique Elejalde i l'advocat Miguel Arenas i estudiar la possibilitat d'organitzar sessions de formació telemàtiques.


 

ACORDS


 

- Fer recordatori als grups parlamentaris sobre la urgència d'actualitzar l'indicador de renda de suficiència de Catalunya.

- Concretar en propera reunió la roda de premsa després de coneixement de la decisió del Tribunal davant del recurs al reglament de la llei RGC.

- Posar en marxa el punt d'assessorament presencial de confirmar-se un descens notable de la pandèmia el 5 de maig del 2022. Organitzar equip d'assessorament a través de sessions de formació.

- Sol·licitar informació pública sobre l'estat del traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital i l'actualització IRSC a la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat.


 

Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en tramitació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817


 

Propera reunió per videoconferencia de la Comissió Promotora dimecres 23 març 2022 a les 17:00 h.


 

Barcelona, 3 març 2022

Redacta Acta: Diosdado Toledano


 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla