Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 15/06/2022

ACTA N º 200


 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Manuel Arnau, Enrique Elejalde, Dolores González, Joan Llambrich, Pablo Moschini, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano i Xan da Torre. Justifiquen absència: Ignacio Aparicio, Enriqueta, Ramón Franquesa, Sixte Garganté, Farida Harrak, Mariano Hernández, Miquel Ibarz, Encarna López, Jordi Trujillo, Juan Vicente i Dolors Vallejo.


 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informació reunió amb diputats d’ERC al Parlament

2.- Esmena al "Projecte de llei a les mesures d'eficiència processal del servei de la justícia" 121/000097

3.- Reunió de sol·licitud de gestió amb conseller de drets socials.

4.- Altres informació i propostes.

5.- Mobilització de preparació a l’actualització de l’IRSC i convocatoria mobilització estatal 15 d’octubre

6.- Aplaçament reunión formació telemática

 

1.- Informació de la reunió amb els diputats d’ERC al Parlament

A petició dels diputats d’ERC al Parlament el dijous passat, va tenir lloc una reunió amb el representant de la Comissió Promotora Renda Garantida Ciutadania Sr. Diosdado Toledano. Per ERC van participar el Sr. Bartomeu Compte i Sr. Pau Morales.

El diputat Sr. Bartomeu Compte després de dur a terme les gestions compromeses per formalitzar la reunió amb el president de la Generalit Sr. Pere Aragonès va informar que abans havia de ser sol·licitada una reunió amb la consellera de Drets Socials, la Sra. Violant Cervera. En cas que no hi hagués cap resposta positiva, tornarien a fer esforços per a la reunió amb el president de la Generalitat.

Diosdado Toledano va insistir en la urgència d’actualitzar l’IRSC davant la inflació desbocada. No fer -ho és una greu retallada de la quantia de les prestacions de RGC i una limitació per accedir a aquesta prestació. També va denunciar els problemes observats amb la gestió de l’IMV i va preguntar en quina situació es trobaba la transferència d’aquesta gestió al govern de Generalitat. Va informar dels problemes causats pel requisit de fer la declaració de renda per als beneficiaris de l'IMV a causa de la dificultat de dur a terme les gestions presencials i tot per telèfon. Finalment, va denuncial el retrocés derivat de l’intent de modificació de l’article 2, lletra o) de la llei reguladora de la jurisdicció social, que anul·la la forma de reclamacions davant d’el Jutjat Social per incompliment de la Renda Garantida de ciutadania, i la retorna a la ruta dels recursos davant el tribunal contenciós administratiu que és molt més lent.

Finalment, els diputats d’ERC van informar d’un acord pel qual la gestió de l’IMV es transfereix a la Generalitat i es va prometre fer esforços sobre els problemes tractats.


 

2.- Esmena al "Projecte de mesures d'eficiència processal al servei de justícia" 121/000097

Sínforma de la sol·licitud d’esmena, escrita per Sixte Garganté, que s’ha enviat a Mauricio Valiente coordinador del grup parlamentari d’Unidas Podemos, també a la CUP, BNG i ERC.

Contingut de l’esmena i justificació:

 

PROPOSTA DE ESMENA AL “PROJECTE DE LLEI DE MESURES D’EFICIÈNCIA PROCESSAL DEL SERVEI PÚBLIC DE JUSTICIA” 121/000097

Esmena de supressió de la secció Primera, de l'article 21 del projecte de llei de mesures d'eficiència processal del Servei Públic de Justícia ", que pretén modificar l'article 2 lletra O) de la Llei reguladora de la jurisdicció socia.l 

JUSTIFICACIÓ

Amb la supressió de la esmena es respecta, la modificació de la llei 36/2011 del 10 d’octubre, reguladora de la jurisdicció social, que recull la disposició final novena de la llei 19/2021, del 20 de desembre, dels Ingres Mínim Vital, el seu redactat es el següent i donen plé suport:..


 

3.- Gestió sol.licitud reunió amb Consellera Drets socials

 

S’informa de la sol·licitud por vía telemática de reunió de la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania amb la consellera de Drets Socials, Sra. Violant Cervera. Aquesta sol·licitud es va gestionar el 10 de juny i entre els objectius a tractar es concreten: "Actualització de l'IRSC, gestió del Ingres Mínim Vital a Catalunya, problemes observats amb exigencia declaración renda IMV".

Després de rebre la confirmació telemàtica del Generalitat de Catalunya a la sol·licitud, estén a l’espera que la Conselleria concrete data i hora de la reunió.

En la ronda d’intervencions, Joan proposa que la reunió amb la consellera reactivi plenament les gestions de carácter presencial en la tramitació de les sol·licituds de RGC, Manuel Ortiz proposa activar el sistema de consulta telemàtica de la situació de les sol.licituds com existeix al SEPE, així com exigir al govern de la generalitat accions extraordinàries davant d’un agreujament extraordinari de la pobresa.

 

4.- Altres informació i propostes.

Diosdado informa que les dades de l'enquesta Idescat sobre pobresa severa, pobreza relativa, taxa d'arope el 2021 a Catalunya, es publicarà el 29 de juny. En el cas de confirmar la tendència a l’agreujament de la pobresa de l’informe Oxfam, proposa fer una comunicació pública que indiqui la responsabilitat del govern generalitat per la implementació restrictiva del dret a la Renda Garantida Ciutadania.

Es proposa fer noves sol·licituds d’informació pública sobre la implementació del RGC i l’IMV.

També s’informa que el 30 de juny finalitza el termini establert al punt 5, 1) de l’acord arribat entre el govern del Generalitat de Catalunya i el grup parlamentari Cataluny en Comú Podem que va permetre l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2022. Reproduïm l’article:

 

CINQUÈ.- ÀMBIT DE POLÍTIQUES SOCIALS

  1. El Govern, a través del Departament de Drets Socials, i un cop es completi la unificació de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital i de la Renda Garantida de Ciutadania a càrrec de la Generalitat de Catalunya, procedirà, d’una banda, a l’actualització de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya en un termini no superior als sis mesos i, de l’altra, a la creació d’un grup de treball per modificar la Renda Garantida de Ciutadania, ampliant-la amb nous complements, com per exemple per a fills, habitatge o compatibilització amb el treball parcial, i nous itineraris d'inserció sociolaboral.

 

5.- Preparació mobilització en defensa actualització de l'IRSC i convocatoria mobilització estatal 15 d'octubre

Davant la práctica congelació de l’IRSC, de la llei catalana que estableix la seva actualització i l’incompliment de la disposició addicional 17 del pressupostos de la generalitat de 2020 i 2022, es proposa iniciar els trabails preparatius d’una accio de denuncia i protesta per la propera tardor, que pot influir en l’elaboració dels pressupostos de Generalitat per al 2023, i que obligui a fer passos substancials en aquesta actualització. Es proposa la possibilitat de dejuni de diversos dies a una plaça central de Barcelona.

Aquesta iniciativa es desenvoluparia en un context de mobilització social a Catalunya i Espanya. La proposta del moviment de pensionistes de preparar una mobilització del conjunt de moviments socials i laborals en defensa dels drets socials i contra les retallades de tot tipus que s’anuncien, que culminarien amb una manifestació a Madrid el 15 d’octubre. També s’informa el suport de l'Aliança de les Marees i Moviments Socials a l'esmentada iniciativa de mobilització.


 

6.- Aplaçament reunión formació telemática

La sessió de formació prevista per al dimecres 22 de juny s’ajorna al mes de setembre en cas de dificultats del president Miguel Arenas, advocat del Ronda Collective.

Tan aviat com tingui una data disponible, la comunicarà.

ACORDS

- Preparar la reunió amb la consellera de drets socials de la Generalitat

- Registrar les noves sol·licituds d’informació pública sobre la implementació de RGC i la situació d’IMV

- Preparar una declaració després de la publicació de dades de pobresa a Catalunya per Idescat

- Preparar la carta als grups parlamentaris si després de finals de juny, l’IRSC no s’actualitza.

- Realitzar gestions sobre situación de l’esmena cursada als grups del Congrés de Diputats.

- Preparar accions de consciènciació social en defensa de l’actualització de l’IRSC. Donar suport i participar en accions en defensa dels drets socials i laborals a la tardor.


 

Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en tramitació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817


 

Propera reunió per videoconferència de la Comissió Promotora, dimecres 6 juliol 2022 a les 17:00 hores

Barcelona, 16 juny 2022

Redacta Acta: Diosdado Toledano


 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla