Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 28/09/2022

ACTA N º 204


 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Manuel Arnau, Dolores González, Joan Llambrich, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano i Xan da Torre. Justifiquen absència: Enrique Elejalde, Sixte Garganté, Farida Harrak, Mariano Hernández, Miquel Ibarz, Encarna López, Pablo Moschini, Jordi Trujillo, Juan Vicente i Dolors Vallejo.


 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Comunicació documents sol·licitud informació pública. Primeres valoracions.

2.- Informació Ple Parlament 27 de setembre i defensa actualització IRSC

3.- Preparació reunió amb secretaria General Departament de Drets Socials

4.- Campanya solidària per recollir costes de la sentència

5.- Participació i suport campanya 15 octubre en defensa dels drets socials i laborals

6.- Diversos

 

 

1.- Comunicació documents sol·licitud informació pública. Primeres valoracions.

 

Els dies 23 i 26 de setembre es van rebre les respostes detallades i documentació a les tres sol·licituds d'informació pública registrades el passat 1 de juliol 2022. Aquesta documentació ha estat difosa a través dels canals de Washapp i Telegram de la Comissió Promotora de la RGC, que inclouen també els mitjans de comunicació. També es difondran a través de les llistes de distribució de Gmail.

 

En una primera valoració es destaca que de juliol de 2021 a juny 2022 les deduccions a les prestacions de la RGC que també tenen reconeguda la prestació de l'IMV ascendeix a 60.271.333 euros, quantitat que abona la seguretat social i s'estalvia la Generalitat. Aquesta quantitat és l'11,44% dels abonaments en RGC i complements efectuats per la Generalitat en aquest mateix període.

 

El percentatge de sol·licituds de RGC aprovades des d'octubre de 2021 fins a juny 2022 és el 33,64% del total de sol·licituds en aquest període, i el 38,5% de les sol·licituds de complements de RGC. Aquests percentatges indiquen, que ni tan sols assoleixen el 50% de les sol·licituds, indiquen que romanen les restriccions en l'aplicació de la llei RGC per part del govern de la Generalitat amb el propòsit de no gastar diners en els drets de les persones vulnerables. Aquestes dades queden en evidència quan la pobresa severa a Catalunya s'ha incrementat del 6,2% el 2020 al 9% el 2021.

 

Després de guanyar el recurs davant del tribunal del contenciós administratiu, l'administració de la Generalitat ha respost a la sol·licitud de dades sobre la prestació de RGC i complements del col·lectiu sense llar (fins a la data l'administració s'havia negat a donar-los). Des de l'1 d'octubre de 2021 fins al juny de 2022 hi va haver 418 sol·licituds (372 de RGC i 48 de complements), de les quals 160 van ser aprovades (122 de RGC i 38 de complements) i 127 denegades (126 RGC i 1 de complements). No obstant això, no s'informa sobre en què es troben les 131 sol·licituds restants. Crida l'atenció l'alt nombre de sol·licituds denegades a un col·lectiu on la situació de pobresa severa és evident. En conclusió, s'hauran de precisar noves sol·licituds d'informació sobre la implementació del dret de la RGC al col·lectiu sense llar, per ex. Nombre de sense llar que resideixen a Catalunya i percentatge de sol·licituds efectuades, causes per denegar la sol·licitud de prestació, etc.

 

Finalment, en la documentació de les dues últimes actes de la comissió de govern de la llei RGC, en una primera lectura, sorprèn que no s'exigeixi actualitzar l'IRSC per cap dels components d'aquesta comissió, quan la congelació de l'IRSC té un greu efecte d'exclusió a la prestació de RGC de la franja de persones vulnerables els ingressos de les quals es troben per sobre de l'actual llindar amb l'IRSC congelat, però els seus ingressos són inferiors al llindar de l'IRSC en cas d'actualitzar-se amb l'IPC acumulat a Catalunya des de l'1 de gener de 2010 fins a l'agost de 2022 que supera el 30%.

 

Per la seva extensió aquesta documentació l' enviarem en propers missatges.

 

2.- Informació Ple Parlament 27 de setembre i defensa actualització IRSC

En la reunió amb els grups parlamentaris que va tenir lloc en seu parlamentària el passat 15 de setembre, on els grups assistents ERC, Junts, PSC i En Comu Podem, es van comprometre a promoure dins dels seus respectius grups de la necessitat d'actualitzar l'IRSC, també es va informar del Ple que tindria lloc el 27 de setembre, on van anunciar que defensarien actualitzar l'IRSC.

En aquest Ple, les úniques intervencions que es van referir a la necessitat d'actualitzar l'IRSC van ser les del representant del PSC Sr. Salvador Illa que va realitzar una contundent defensa i la representant d'En Comu Podem Sra. Jessica Albiach. (adjuntem tall vídeo Salvador Illa i enllaços Jessica Albiach).

 

3.- Preparació reunió amb Secretaria General del Departament de Drets Socials

Es confirma que la reunió amb la Secretaria General del Departament de Drets Socials serà el proper divendres 30 de setembre a les 12 hores al local del Departament (Passeig Taulat 266-270)

Loli proposa obrir una línia de contacte amb la secretària per gestionar aquells casos que es presenten als punts d'assessorament.

Després d' una ronda preparatòria d' aquesta reunió d' acorda que la delegació de la Comissió Promotora de la RGC es reuneixi a les 11 hores en un lloc proper per concretar aspectes de la reunió).

 

4.- Campanya solidària per recollir costes de la sentència

Amb les noves aportacions rebudes fins al 14 de setembre s'havien recollit 1.930 euros per cobrir els 3.000 euros de costes.

La campanya continua. El nostre reconeixement a totes les entitats i persones que han col·laborat solidàriament.

 

5.- Participació i suport campanya 15 octubre en defensa dels drets socials i laborals

Manuel Arnau informa dels acords assolits en l'última reunió de la Plataforma per preparar una acció a Catalunya, preparatòria de la mobilització del pròxim 15 d'octubre a Madrid.

L'acció a Catalunya consistiria en una concentració davant de correus el dissabte 8 d'octubre. Els detalls de l'acció es confirmaran i concretaran el 30 de setembre.

Es proposa fer mobilitzacions després del 15 d'octubre que finalitzin davant del Palau de la Generalitat o del Parlament per pressionar en defensa dels drets socials que gestiona la Generalitat i que incompleix o retalla, com és el cas de la congelació de l'IRSC.

La propera reunió de la Plataforma està convocada per al proper dijous 6 d'octubre, a les 17:30 hores, a Aula Ronda del Col·lectiu Ronda, carrer Sant Pere Mes Alt nº 59.

 

6.- Diversos

 

Punt d' assessorament RGC

S'informa de la reactivació del punt d'assessorament cada dijous al local de FAVB, carrer Obradors Baixos, de 16h a 18 h.

Es disposa d' un portàtil per atendre les persones que necessitin assessorament.

Es proposa fer una campanya de divulgació, estenent el cartell d' assessorament a través de FAVB, CONFAVC, PAH, etc. Es proposa imprimir els cartells i fer octavetes per difondre a les oficines del SOC.

 

WEB RGC

Es proposa realitzar millores al web. Manuel Arnau s'ofereix per col·laborar amb Xan da Torre en el seu manteniment i millora.

 

Entrevista a Ràdio Estel

S'informa que el proper 5 d'octubre a les 17:15 Ràdio Estel entrevistarà Diosdado per tractar de l'actualització de l'IRSC i com reforçar l'IMV i la RGC.

 

 

ACORDS

- Prosseguir la segona fase de la campanya solidària per cobrir els 3.000 euros de les costes de la sentència.

- Continuar iniciatives en defensa de l' actualització de l' IRSC i millora de la implementació de la RGC i IMV.

- Fer gestions per demanar reunió amb la Sindica de Greuges de Catalunya.

- Donar suport a mobilització social prèvia al 15 d'octubre si es confirma. Participar en la reunió del 6 d'octubre.

- Estendre la informació sobre l' assessorament presencial en FAVB.

 

Les aportacions per a cobrir les costas de la sentencia desestimatoria per valor de 3.000 euros al recurs contra el reglament de le llei RGC s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació costas sentencia" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817


 

Propera reunió per videoconferència de la Comissió Promotora, dimecres 19 octubre 2022 a les 17:00 hores

Barcelona, 29 setembre 2022

Redacta Acta: Diosdado Toledano


 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla